درک مغز: عصبزیستشناسی زندگی روزمره (کارگاه ده هفتهای)
برای خرید این دوره به آکادمی بین المللی فرا مدرک وارد شوید.
درباره دوره درک مغز
در دوره درک مغز با رویکرد عصب زیستشناسی زندگی روزمره، میآموزید که چگونه سیستم عصبی رفتار را ایجاد میکند، چگونه از مغز خود هر روز استفاده میکنیم و چگونه علوم اعصاب میتواند مشکلات متداولی را که امروزه مردم را رنج میدهد، توضیح دهد.
ما نوروآناتومی عملکردی انسان و ارتباطات عصبی را مطالعه خواهیم کرد و سپس از این اطلاعات برای فهم چگونگی ادراک دنیای بیرون، حرکت ارادی بدنمان، زنده ماندن و خوب بازی کردن با دیگران استفاده خواهیم کرد.
مدرس دوره
این دوره (درک مغز: عصب زیستشناسی زندگی روزمره)، با تدریس پگی میسون (Peggy Mason)، پروفسور عصب زیستشناسی، ارائه شده است.
پرفسور میسون یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه شیکاگو هستند. ایشان فارغالتحصیل دانشگاه هاروارد و کتاب نورو بیولوژی او توسط انتشارات آکسفورد چاپ شده است که یکی از کتابهای مرجع نوروساینس است. ایشان استاد نمونه دانشگاه شیکاگو هستند.
ساختار دوره
دوره درک مغز: عصب زیستشناسی، در ده هفته ارائه شده است که در هر هفته مطالب و آزمون هایی برای همان هفته در نظر گرفته شده است.
هفتۀ اول
سیستم عصبی
عصب زیستشناسی یک حوزۀ تحقیقات علمی است که به سرعت در حال رشد است و به طور فزایندهای در اخبار و فرهنگ عمومی رواج مییابد.
در دوره درک مغز، سیستم عصبی را از منظر زیستشناختی با کاوش در مفاهیم اساسی عصب زیستشناسی، از جمله اینکه چگونه جهان را حس میکنیم، چگونه در جهان عمل میکنیم و اختلالات عصبی رایج، مطالعه خواهیم نمود.
- اخلاقیات و علم مغز
- آناتومی مرکزی
- بخش نورونها
- سلولهای گلیا
- میلین
- مننژها
- بیماری اعصاب محیطی
- تومورهای مغزی
- مغزو نخاع
هفتۀ دوم
ارتباط عصبی + هیجان بدنمند
نورونها، سلولهای سیستم عصبیاند که مسئول ارتباط، انتقال و یکپارچه سازی اطلاعات هستند. نورونها از طریق نوع خاصی از زبان با نورونهای دیگر «صحبت میکنند» که شامل سیگنالدهی الکتریکی درون نورونهای منفرد و استفاده از ترکیبات شیمیایی معروف به انتقالدهندههای عصبی، برای برقراری ارتباط بین نورونها است. در این هفته، در مورد نحوۀ عملکرد یک نورون در حالت استراحت، نحوۀ انتقال اطلاعات در یک نورون و نحوۀ انتقال اطلاعات از نورونها به سایر نورونها یا بافتهای هدف، بیشتر خواهید آموخت.
در نیمۀ دوم این هفته، خواهید آموخت که چگونه بدن و احساسات برای تولید تجربیات هیجانی روزمره باهم همکاری میکنند. سیستم عصبی روده را بررسی خواهیم کرد و خواهیم آموخت که تشخیص دهیم آیا بر وضعیت هیجانی فعلی ما، سیستم سمپاتیک تاثیر گذاشته است یا سیستم پاراسمپاتیک.
- زبان الکتریکی
- پتانسیل عمل
- انتقالدهنده
- بوتوکس
- انتقال سیگنال
- گیرندههای متالوتروپیک
- مقدمهای بر هیجانها
- سیستم عصبی رودهای
- سمپاتیک و پاراسمپاتیک
- فارماکولوژی
- طناب نخاعی
- جمعبندی
هفتۀ سوم
کالبدشناسی اعصاب (نوروآناتومی)
نوروآناتومی به ما میگوید که سیستم عصبی چگونه سازماندهی شده است. درک شکل مغز برای درک عملکرد آن ضروری است. با مقایسۀ ساختار مغز با علائم بیمار، متخصصان مغز و اعصاب قادر به شناسایی محل برخی از اختلالات هستند. مطالعۀ چگونگی رشد مغز انسان، بینشی میدهد در این مورد که چرا اینگونه سازماندهی شده است. در این هفته، در مورد چگونگی رشد مغز در دوران بارداری، برخی از مسیرهای اصلی سیستم عصبی، و اشتباهاتی که ممکن است رخ دهد، خواهید آموخت.
- شکلگیری و نقص نورون
- مغز
- قشر مخچه
- مغز پیشین
- فلج مغزی
- اعصاب
- CNS
- عملکرد نیمکره
- آفازی
- زبان
- شماتیک صاف
- اکسیژن و مخچه
- جریان خون
- سکته
- خون
- درون جمجمه
- تل آنسفال
- مسیر بینایی
- تومورها
- هیپوکامپ
هفتۀ چهارم
ادراک و بینش
ادراک، چگونگی تفسیر محرکهای ورودی، توسط مغز است. تمام محرکهایی که قابل درک هستند، قابل ادراک نیستند و گاهی اوقات آنهایی که میتوانند ادراک شوند، ما را فریب میدهند. روشهای سیستماتیکی که محرکها تعبیر (یا سوءتعبیر) میشوند، نشان میدهند که مغز چقدر بهخوبی میتواند محیط اطراف ما را درک کند، گاهی اوقات با اطلاعات محدود. در این هفته، ادراک و بینش را بررسی خواهیم نمود.
- مقدمهای بر ادراک
- تفسیر حسی
- توهمات شنیداری
- قانون وبر
- محرکها
- نامگذاری حواس
- دوربینی و نزدیکبینی
- امتروپیا
- مسیرنوری
- دید مرکزی و دید رنگی
- ادراک و یادگیری بینایی
- مغز گوسفند و انسان
- بخشهای مغز گوسفند
هفتۀ پنجم
شنوایی
صدای جیک جیک پرندگان هنگام صبح، صدای غوغای جویبار یا برخورد امواج در ساحل، یا گفتگوی گرم با کسانی که دوستشان دارید. تجربۀ تمام این چیزها، به توانایی شنیدن نیاز دارد. مسلماً مهمترین حس در ارتباط انسان است، همچنین شایعترین حسی که در بین حواس ما مختل میشود. در این هفته، خواهید آموخت که چگونه گوش انسان، هنرمندانه طراحی شده است تا توانایی ما را در شنیدن صدای انسانی، افزایش دهد. امواج صوتی را حین حرکت از دنیای بیرون، به پردۀ گوش، از طریق استخوانهای گوش میانی و حلزون که اطلاعات صوتی را به تکانههای عصبی تبدیل میکند، دنبال خواهید نمود.
- مقدمهای بر شنوایی
- مسیر شنوایی
- گوش خارجی
- تست رینه
- گوش میانی
- گوش درونی
- تقویتکننده حلزون گوش
- انتشارات آکوستیک
- وبر و رینه
- ادراک صدا
- آوا
- ارتباط
- جمعبندی
هفتۀ ششم
حس دهلیزی و چشم دوختن
سیستم دهلیزی و کنترل نگاه چیزهای زیادی برای ما دارد، اما به شدت مورد کم لطفی قرار گرفته است. اینها به قدری اساسی هستند که ما آنها را تنزیل میدهیم، با این فرض که همیشه خواهند بود. هنگامی که سیستم دهلیزی ما را از کار میاندازد، اهمیت آن بر زندگی ما غالب میشود. اختلال دهلیزی یا حرکتی چشم، زندگی روزمره را بسیار مختل میکند.
در این هفته، خواهید آموخت که چگونه گوش داخلی برای تشخیص و پاسخ به حرکات سر طراحی شده است. با مداری آشنا خواهید شد که گوش داخلی را به نورونهای حرکتی که محل چشمهای شما را کنترل میکنند، متصل مینماید و به ما امکان میدهد که به طور انعکاسی، دید خود را از یک جسم، حتی حین حرکتمان در جهان، حفظ کنیم. در نهایت، در مورد اینکه چگونه میتوانید این کنترل بازتابی چشمها را تغییر دهید و چگونه میتوانید کنترل کنید که به کجا نگاه کنید، صحبت خواهیم نمود.
- مقدمهای بر سیستم دهلیزی
- محرک دهلیزی
- کانالها
- سلول مویی
- ارگانهای انتهایی و یوغی
- اختلالات گوش
- VOR
- نیستاگموس
- حرکات چشم
- ساکاد، مدارها و کنترل آن
هفتۀ هفتم
حرکات ارادی
حرکات ارادی، نحوۀ تعامل ما با جهان است. سازماندهی سیستم حرکتی، پیامدهایی برای نحوۀ حرکت ما و انواع حرکاتی که میتوانیم انجام دهیم، دارد. این هفته به بررسی سازماندهی سیستم حرکتی خواهیم پرداخت، از نورونها تا ماهیچهها.
- مقدمهای بر حرکات ارادی
- ترتیب حرکتی و شکلات آن
- سریع و کند
- انواع نورونهای حرکتی
- ورزش
- رفلکس نورون حرکتی
- فعالسازی
- رفلکس گاما
- وضعیت بدنی (پوسچر)
- الگوی مولد مرکزی
- پراکسیس
- حرکات هیجانی
- جمعبندی
هفتۀ هشتم
مدولاسیون حرکتی
اکنون باید درک درستی از نحوۀ عملکرد عضلات برای آغاز حرکات داشته باشید. با این حال، مغز برای تعیین حرکاتی که باید انجام دهد و اینکه آنها را روان و هدایت شده انجام دهد، به چیزی بیش از قشر مغز نیاز دارد. در این هفته، مخچه و عقدههای قاعدهای را بررسی میکنیم، ساختارهای جذابی که نقش مهمی در حرکت دارند. همچنین خواهید آموخت که چگونه این مناطق مغز در یادگیری حرکتی و بیماری نقش دارند.
- اطلاعات مخچه
- سلول پورکنز
- عملکرد و توپوگرافی مخچه
- آوران
- پلاستیسیته دهلیزی
- انتخاب عمل
- آناتومی عقده قاعدهای
- یادگیری عملی
- پارکینسون
- عملکرد غیرحرکتی
- همکاری مخچه و عقده قاعدهای
- جمعبندی
هفتۀ نهم
تعادل حیاتی (همئوستاز)
اگرچه بدن ما بسیار قوی است و میتوانیم در محیطهای مختلفی زندگی کنیم، اما مغز ما برای عملکرد صحیح به شرایط بسیار خاصی نیاز دارد. هومئوستاز، فرآیند فعالی است که در آن سیستم عصبی شرایط داخلی مانند فشار خون و دما را تنظیم می کند. در این هفته به بررسی همئوستاز و نحوۀ عملکرد آن در زندگی روزمره خواهیم پرداخت.
- مقدمهای بر هموستازی
- آناتومی هیپوتالاموس
- غده هیپوفیز
- اختلالات خلقی
- تنظیم حرارت
- هایپرترمی
- تب
- تنفس
- ادرار کردن
- پدیدارشناسی خواب
- مکانیسم خواب
هفتۀ دهم
عملکرد انتزاعی
اکنون اطلاعات بسیار زیادی در مورد نحوۀ عملکرد مغز، برای درک و عمل در دنیایی که در آن زندگی میکنیم، آموخته اید. درک درستی از عصبزیستشناسی در سطح سلولی، و اینکه چه تعداد از بیماریها و اختلالات سیستم عصبی میتوانید بر ذهن و بدنمان تأثیر بگذارد، به دست آوردهاید. در هفته نهایی، به دنیای هیجان، توجه، حافظه و زبان سفر خواهیم کرد.
در پایان این هفته، درک بیشتری از عملکردهای شناختی انتزاعی مغز خواهید داشت.
- توجه تالامیک
- یافتن قارچ
- انواع حافظه
- اختلالات استرس پس از سانحه (PTSD)
- حافظه معنایی
- حافظه اپیزودیک
- فرمبندی حافظه
- فراموشی
- ناتوانی عقلانی
- مغز و بیماری شما
- چالشهای آینده
- پروژه نهایی
دوره درک مغز: عصب زیستشناسی، در آکادمی فرا مدرک برای علاقهمندان، به زبان فارسی ارائه شدهاست.