درباره دوره روش تحقیق کیفی:
در زندگی روزمره، بسیاری از ما پرسشهایی از خود و دیگران داریم. برخی از این پرسشها که از سر کنجکاوی ساده به وجود میآیند، شباهت زیادی به عناصر تحقیقات کیفی دارند. برای مثال، امروز چه لباسی بپوشم؟ و چه انگیزههای آشکار و پنهانی بر این انتخابها تأثیر میگذارند؟ یا چرا همسایه من که همیشه خوشحال است، امروز بهویژه ناراحت به نظر میرسد؟ و یا به چه دلایلی سازمان خیریه محبوب من امسال با مشکل جذب اعضای جدید مواجه شده، در حالی که عوامل مؤثر بر این فرآیند تغییری نکردهاند؟
اینگونه پرسشها از مشاهدات و تجربیات ما از دنیای اطرافمان سرچشمه میگیرند. همانطور که در دوره روش تحقیق کیفی در روانشناسی خواهید آموخت، این پرسشها زمانی به پروژههای تحقیقاتی کیفی تبدیل میشوند که روشها و فرآیندهای تحلیلی مناسب آموخته و به کار گرفته شوند.
از طریق تحقیق کیفی، ما میتوانیم با استفاده از روشهایی مانند مصاحبه و مشاهده، جنبههای مختلف از تجربیات زیسته افراد را بررسی کنیم. تحقیق کیفی در روانشناسی از ریشههای تاریخی و بینرشتهای، بههمراه اصول فلسفی پویا نشأت گرفته است. ما در این دوره بر گذشته و حال تحقیق کیفی تمرکز خواهیم کرد و از مثالهای معاصر در حوزههای مختلف روانشناسی بهره خواهیم برد. از طریق ابزارها، مثالها و ارزیابیهای خودسنجی، شما با اصول پایهای تحقیقات کیفی آشنا میشوید و همچنین به بررسی تمایلات و تجربیات تحقیقاتی خود خواهید پرداخت.
امیدواریم که پس از این دوره، درک و قدردانی بیشتری از چگونگی افزودن عمق، شخصیت و جزئیات به شناخت تجربیات فردی و جمعی انسانها از طریق تحقیقات کیفی پیدا کنید.
تحقیقات کیفی معمولاً شامل جستجوی طبیعی است، به این معنا که ما تجربیات انسانی را در دنیای واقعی، همانطور که زندگی میشود یا زیسته شده، بررسی میکنیم. تحقیقات کیفی به ما اجازه میدهد تا به تجربیات روزمره زندگی وارد شویم. از طریق مجموعهای از سنتهای کیفی و روشهای مرتبط با آنها، میتوانیم باورها، تعصبات، رفتارها، عادات، نقشها، فرهنگها و سایر جنبههای تجربیات انسانی را بررسی کنیم. در این دوره با اصول بنیادین تحقیق کیفی آشنا خواهید شد و تفاوتهای آن با تحقیقات کمی را که به صورت مکمل به کار میروند، خواهید شناخت.
همچنین با تمرین در سنتهای متداول کیفی، مانند پدیدارشناسی و قومنگاری، و برخی از روشهای مرتبط با آنها از جمله مصاحبه، مهارت و اعتماد به نفس لازم برای برنامهریزی اولین مطالعه کیفی خود در زمینه روانشناسی را به دست خواهید آورد.
آنچه در این دوره یاد خواهید گرفت:
- آشنایی با مبانی فلسفی و تفسیری پژوهش کیفی: درک عمیقتر از اصول فلسفی و رویکردهای تفسیر در پژوهشهای کیفی.
- تفاوتگذاری بین روشهای کیفی و کمی: تشخیص تفاوتهای اساسی بین ادعاها، روشها و تحلیلهای کیفی در مقابل کمی.
- شناخت و ارزیابی سنتهای اصلی پژوهش کیفی: بررسی سنتهای محوری مانند پدیدارشناسی، روش تحقیق روایتی، نظریه بنیادین ساختگرا، قومنگاری و مطالعه موردی.
- تشخیص روشها و تکنیکهای تحلیلی رایج: آشنایی با روشهای رایج مثل مصاحبه، گروههای متمرکز، و تکنیکهای تحلیل دادههای کیفی.
- شروع به طراحی مطالعه کیفی خود: آغاز تفکر درباره پژوهش کیفی خود در موضوعی مرتبط با روانشناسی.
سرفصلهای دوره:
- پژوهش کیفی چیست؟
- مقدمهای بر پژوهش کیفی
- مطالعات کیفی در روانشناسی
- استانداردهای دقت و اعتبار در پژوهش کیفی
- روشهای مصاحبه
- پدیدارشناسی
- روش تحقیق روایتی
- نظریه بنیادین ساختگرا
- انجام مصاحبهها
- روشهای مشاهده
- قومنگاری
- مطالعات موردی
- تحلیل دادههای کیفی
- مرور و کدگذاری دادهها
- تفسیر و ارائه نتایج
مدرس دوره:
مایک استادلر
مدیر ارشد محتوای انجمن روانشناسی آمریکا
مایک استادلر، مدیر ارشد محتوای انجمن روانشناسی آمریکا، با بیش از ۲۵ سال سابقه تدریس روانشناسی در سطح دانشگاه، تجربه گستردهای در این حوزه دارد. او در طول دوران حرفهای خود به تدریس و تحقیق در زمینههای مختلف روانشناسی پرداخته و اکنون با تخصص و تجربهاش در مدیریت محتوای علمی، به ارتقای منابع آموزشی و پژوهشی در این انجمن مشغول است.
مدرک دوره:
مدرک باقابلیت استعلام آنلاین از APA و امضای استاد دوره از سایت edx آمریکا
این دوره، هماکنون در آکادمی آموزشهای بینالمللی فرا مدرک به زبان فارسی ارائه شده است.